Unexpected snack

Holnap motorvezetői vizsga, szóval egész hétvégén tanultam, amikor nem ügyfélnél voltam (kétnapi élelemre valót kerestem szombaton), chateltem vadooccal és a többiekkel vagy openTTD-ztem Mac-kel. Van egy vicces válasz az egyik kérdésre. Így hangzik: “a nagy hidegben a levegő megfagy és az abroncsok felrobbannak”. Szerencsére nem az űrben vagyunk, de a fagyott levegő (nem vagyok kémikus, de úgy sejtem, hogy a keverék összetevői külön-külön cseppfolyósodnak és fagynak meg) csak nem robbanna fel. Hacsak nem a térfogatnövekedésre gondolnak, ami viszont cseppfolyós halmazállapotból szilárdba való változásnál jelentkezik – tehát maximum befelérobbanásról beszélhetünk. Viszont akkor nagyon hirtelen kellene lehűteni a kocsi/űrjármű teljes környezetét, ami maximum valami baleset következtében realizálható (például ha a hőszigetelés hirtelen megszűnik (a belső hőmérséklet hirtelen leesik 3 Kelvin-fok közelébe), de a vákuumtól való fizikai elkülönítés nem). Minden esetre – bármennyi esélye van ezen történés bekövetkeztének, nem fogom beklikkelni 🙂

 

Rendhagyó vacsora.. Baddies.. Olvasnivaló unalmasabb napokra :)

 

Meló után smoothie-t iszogatva fogom tanulgatni a maradék kb 70 kérdést. (Szerk: ez téves jóslat volt, tele vagyok a szokatlan étrend miatt..) Utána karate következik, majd rohanás haza, hogy az extra felülések után gyorsan aludni térhessek. Azt hiszem, holnap még a melóhelyen kicsit olvasgatni fogom a tesztkönyvet és munkaidő vége előtt fél órával jól lelépek majd, megbeszéltem a főnöklánnyal, aki még beteg, de benézett ma délután.

A hétvégén, mint említettem, nem unatkoztam. Többek között írtam annak az ebay-es kereskedőnek, akitől karácsonyi ajándékmangákat rendeltem és az egyiket csúnyán összegyűrték csomagoláskor. Megírtam, hogy nem akartam rossz értékelést adni (inkább semmilyet), de legközelebb jobban vigyázzanak. Bocsánatot kértek és azonnal visszatérítettek 2 dollárt, ami több mint a termék árának a fele. Visszaírtam, hogy ok, semmi gond és adtam nekik egy pozitívat. Félelmetes, mennyivel intelligensebben és ésszerűbben lehet kereskedni, mint amit otthon láthat az ember.

Az openTTD nagyon jó volt. Titokban Mac folyton támogatott, hogy ne menjek csődbe, bár kicsit lyukas vederbe hordta a vizet, mert százezreket költöttem földmunkákra. Például az egyik tengerparti reptér mellett hatalmas vízterületet szárazfölddé tettem, csak hogy megállhassanak és elhaladhassanak ott a maglev vonatok (az önkormányzat megtiltotta a keskeny földnyelven a további lakóépület-bontást, így két vonal nem fért el ott). Aztán hajnalban hazajött a lakótársam és a barátnője egy party-ról, így kétfelé kellett koncentrálnom. Minden esetre amikor elvonultak, szépen elkezdtem összekötni az összes vasútvonalamat, ami egyébként nagyon jó móka.

Az ügyfélhez mindezek előtt, szombaton ugrottam el (hoztak-vittek). Két órát voltam ott, megoldottam minden problémát, de rendes voltam és csak egy óráért kértem zsét. Mivel teszkó közelében volt a hely, felvettem a januári lakbérre is a pénzt, hogy már most letudhassuk, ráadásul így az ügyfél is tudott vételezni egy kisebb összeget, hogy kifizesse a tanácsadást. Hétvégén rájöttem, hogy mégsincs otthon semmi, így vörösretken, zöldhagymán, sonkán és teán éltem. Kiderült, hogy mirelitzöldség is kevés van és halból is csak egy filé. Szóval lefőztem mára, holnap meg improvizálok, majd pedig bevásárlok munka után és lefőzök a hét maradék napjaira.

Még volt a céges hűtőben nyers káposztám és retkem, azt reggeliztem. A tizenegy órai kávé idejére viszont már nagyon éhes lettem, aztán ebédig minden rendben volt. A nővérek, akik ugyanebben az épületben dolgoznak, karácsonyi party-t tartottak a konyhában, de csak kevés cucc volt diétás. A lazac volt talán az egyetlen. Nem nagyon értettem, miket meséltek, mert nagyon gyorsan beszéltek és szlengben, plusz olyan, csupán az itteni környezetben felnőtt emberek számára érthető szövegkörnyezetben, ami lehetetlenné tette a dekódolást is, nemhogy a felfogást. Szóval megint csak ücsörögtem és mosolyogtam kifelé a fejemből, mint egy hülye, idegenföldről jött idegen 🙂

12 Responses to “Unexpected snack”

  1. Zetto says:

    Aki fizikus, mondja meg plz: ugye a gumiabroncs fagyna meg először és a benne cseppfolyósodó gázok összehúznák, ami miatt széttöredezne és a folyadék kifolyna, mielőtt megfagyhatna? De várjunk, a kint lévő levegő gázai is elkezdenének cseppfolyósodni.. Nagyon ki kell ezt a környezetet találni, pontosan szépen..

  2. vadooc says:

    véletlenül nem vagy fizikus is másodállásban? ^^

  3. Zetto says:

    Nem, épp ez a baj, hogy nem. Mert akkor nem kellene kérdeznem. Pite vagyok fizikából 🙂

  4. k3y says:

    Amikor az űrben “megfagy” a levegő, akkor valójában a levegő páratartalma kristályosodik ki. Szerintem erre gondolsz, csak gázokkal kombinálsz.

  5. k3y says:

    bassz… rossz email címet írtam, ezért nincs avatar 🙁

    Z: be tudod hekkelni az előző kommentemhez?

  6. k3y says:

    Eltűnt az előző kommentem… strange………….

    Szóval amikor az űrben “megfagy” a levegő, akkor a levegő páratartalma kristályosodik ki. Szerintem ez a mentális képed, amibe kevered a gázokat.

  7. Zetto says:

    Más volt az emailcímed, ezért első posztnak minősült, amit approve-olnom kellett. Plusz átírtam az e-mailcímed is.

    Az előbb írtam egy posztot, amit most újra kell írnom, mert elkövettem azt a hibát, hogy nem biztonságosan, offline módon írtam meg és a szemét viszta megint levágott wifiről, ahogyan – a hotfix ellenére mostanában is még – szokta 🙁

    Szóval a könyv alapkoncepcióját követve (“Bolond beszéd, bolond beszéd, de van benne rendszer”) játszottam el a gondolattal és nem a páratartalomra gondoltam elsősorban. A nitrogén és az oxigén is cseppfolyóssá, majd szilárddá válik, ahogy fokozatosan vonjuk el tőle az energiát. A nitrogén állítólag 70 Kelvin körül fagy, ami -203 Celsius. Egy szlovák karatés lánnyal rendesen kitárgyaltuk ezt a témakört ma este (gyakorlati fizikát is tanul és szereti). Természetesen ha csak a gumibelső hőmérséklete csökken, a környezetéé nem vagy nem annyira, akkor a gumi ráhúzódik az abroncsra. Ha viszont minden ugyanolyan ütemben hűl le.. szóval ő is azt mondja, hogy ezt laboratóriumban le kéne tesztelni és szoktak is pl folyékony nitrogénnel játszani 🙂 Mondtam neki az elméletemet arról, hogy a gumi egy idő után elrepedhet és kiszivároghat vagy kifolyhat a tartalma – attól függően, akkorra milyen halmazállapotú cuccok lesznek benne. Azt mondta, hogy lehet, ki kellene próbálni 🙂 Én is leszögeztem már korábban és ő is mondta, hogy földi körülmények között alapvetően ilyesmi nem történhet. Szóval mindenki nyugodjon meg, nincs és egyelőre nem lesz világvége 🙂

    Na mindegy.. Szívesen megnéznék egyszer egy-egy, súlytalansági állapotban lebegő nitrogén- és oxigéncseppet, bár akkor még nem lenne “olyan hideg” 🙂

    Bónusz kérdés: ha egy (érzékeny olvasók kedvéért) nem használt, élőlényeket nem tartalmazó űrhajót sorsára hagynánk és valami oknál fogva lék keletkezne a burkolatán, a kiszökő levegő szép kristálycsíkot húzna maga után? (odakint ugyebár kemény három Kelvinnyi hőmérséklet, ahol a nitrogén és az oxigén is megfagy hivatalból..)

  8. Zetto says:

    két releváns link:

    http://www.diracdelta.co.uk/science/source/o/x/oxygen/source.html
    http://www.diracdelta.co.uk/science/source/n/i/nitrogen/source.html

    Ezek érdekes tanulsága: az oxigén 36 fokon, míg a nitrogén csupán 14 fokon “keresztül” folyékony..

    tudom-tudom, brit tudósok.. 🙂

  9. k3y says:

    Amúgy meg zúzd le a Vistát, én is azt csináltam.
    A lényeg, hogy matrica van a gépen, számla van, ahhoz meg semmi köze se APEHnek se BSAnak, hogy mi fut valójában a gépen (mivel ugye a géphez hozzáérni nincs joguk).

    Kell egy XP install CD meg a driverpackokat beleforgatod egy ISOba és installálhatod, még a tabletet is kezeli. Mondjuk nekem a touchpad drivert külön kellett lehúzni, de addig is kezelte, csak nem tudtam konfigurálni az érzékenységét.

    P.s. kösz a kommentem hekkelést.

  10. ÁÁ csak kémiát ne! örülök hogy 3-sal átmentem rajta és letudtam az évet!

  11. Ja ige z! mi is blogolun Osamival! tessék nekd is kommentelni 😀
    http://len-osami.freeblog.hu/

  12. Zetto says:

    Lenny: oké, fogok 🙂 (már bent is vagytok a linkek között) Kémia meg rulez, mert érdekes 🙂

    k3y: hely és idő kell hozzá. Ráadásul kehes a távirányító és most már néhány gomb is. A szervízbe csak úgy tudom beadni, ha vista van rajta. Majd visszaállítom a régi imidzset, hátha úgy jó. Ha igen, akkor XP, de ha nem, akkor szervíz. Csak ugye az idő. Abból soha sincs elég..

    “Ain’t need no sleep, eight days a week..” 😀

    PS: kommenthekk szívesen; a touchscreen miatt aggódom inkább; kéne egy tesztvincsi (sata); ha van kedved, egyszer beugornék két ünnep között és megpróbálnánk felvarázsolni az XP-t; a viszta a szervíz miatt kell, nem nyúlnak a géphez, ha nem az eredeti oprendszer van rajta, ami totál baromság és vérlázító..