Hangya és tücsök – Ant and cricket

A hangya kicentizett költségvetéssel éldegélt bérelt lakhelyén. Képünkön egy szorgalmas hangya látható  ( www.afunk.com/insects/ants ) Egyik tavasszal bekopogtatott hozzá a tücsök, akit épp elűztek előző hajllékából. A hangya ismerte a tücsköt és megszánta, befogadta. A tücsök felajánlotta, hogy a havi lakhatási költségek negyedét fizeti, amit a hangya készséggel elfogadott ellentételezésként.
 
A tücsök azonban nem tudott fizetni, ezen felül kölcsönt is kért a hangyától, amíg egyenesbe nem jön. A hangya szeretett volna segíteni, ezért beleegyezett a dologba. A tücsök talált munkát, így apránként le tudta dolgozni tartozását, viszont kibírhatatlanul kezdett viselkedni. A hangya fél év után már nem bírta tovább a megaláztatást és közölte a tücsökkel, hogy egy hónapon belül távoznia kell.
 
A tücsök a határidő lejárta előtt ajánlattal állt elő: a költség felét állná és normálisan viselkedne, ha maradhatna. A hangya ebbe is belement, de később meg is bánta, a tücsök ugyanis pénzét szórakoztató elektronikára költötte, ahelyett, hogy az albérletet fizette volna – ráadásul, szavát megszegve, ismét elviselhetetlenné kezdett válni. Ezután több hónapon át töredékesen fizetett, tartozást görgetve maga előtt, szavát többször is megszegve – a hangya kénytelen volt természetes pihenéséből lefaragva különmunkákat vállalni, hogy a komoly költségvetési hiányt pótolni tudja… Mindezek miatt a hangya úgy döntött, hogy ennyi volt, egy hónapot adott a tücsöknek, hogy távozzék.
 
Az utolsó napokban a tücsök a hangya jóságát demonizálva elhitette magával, hogy a hangya gonosz és ellenére tör, ezért önmagát felülmúlva gyomorforgatóan undorító módon viselkedett. Kiköltözéskor már nem volt hajlandó szóba állni a hangyával (távollétében bonyolította a kivonulást) és később sem volt hajlandó vele beszélni. Fizetni most sem tudott, mert bizonyos dolgokat nem intézett el még időben, hogy pénzét megkaphassa.
 
Mivel a tücsök mindenféle verbális kommunikációt visszautasított, a hangya csak üzenetek formájában tudott kommunikálni vele. Így derült ki, hogy a tücsök nem akar vele beszélni és a pénzt is három részletben fizeti vissza.
 
Mi a tanulság? Furcsa világban élünk, ahol a vérig sértő vérig sértettként viselkedhet, tetszése szerint.

Comments are closed.